Höstfiske på Öland.

Hösten 2001 körde jag och Maria till Öland för att fiska havsöring. Där är det lovligt att fiska efter det att våra skånska havsöringar blivit fredade (surfa till Länsstyrelsen i Kalmar för mer information).

Att köra till Öland är hur smidigt som helst. Först till Kalmar, och sedan bron över som är helt kostnadsfri. Väl på Öland är avstånden inte stora. Bo kan man tex. göra i Grankullaviks fritidsby.

Väl framme finns det hur mycket som helst att fiska på. Problemet är som vanligt att hitta reven och fisken. Värden på Grankullavik hjälper till med karta över fiskbara ställen och pekfingret känner troget av varifrån det blåser. Under vår minisemester var det väldigt lågt vatten vid Öland och väldigt högt vatten vid Kalmar. Trots detta fann vi en del riktigt fina platser, framförallt på nordvästra sidan. Hur många havsöringar fångade vi då under våra tre fiskedagar? NOLL (0)! En riktig bomtur med andra ord. Kanske det hade gått lite bättre om inte flugspöt och flugorna legat hemma i Lund, men så var det. Endast lättspinn och spinn kunde vi fiska. Vi såg faktiskt inte någon annan som hade fått havsöring heller. En man hävdade att han sett en havsöring dagen innan och vi vet alla vilken desperation som spridit sig när turisterna börjar “se” havsöring både här och där :-). Inne i viken hade folk i varje fall bättre tur med gäddfisket. En Tysk gubbe som jag stod och språkade med en stund, hade fångat 3-4 gäddor i 2-3 kilos klassen från sin hyrda båt. Någon av gäddorna var en hona fylld med rom, och det det fanns inget tvivel i mannen om huruvida rommen skulle göra sig bäst på havets botten eller på ett hans knäckebröd. Jag önskade honnom “eine delikat mahlzeit” på knackig skoltyska och promenerade vidare längs vår fisklösa vandring på Ölands orörda kust.

Mycket prylar och lite fisk.

Mycket prylar och lite fisk.

Tagged with:

Shared

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>