Panama 2015-12

Ända sedan jag hade kontor i Caracas och regelbundet åkte till Venezuela för jobb och fiske, har jag varit sugen på att testa fisket Panama, och när Finn föreslog en resa dit var varken jag eller Janne sena att haka på. Jag har alltid anledning att resa i jobbet, och när man dessutom får chansen att kombinera med fiske är valet enkelt. :-) Vår guide och arrangör för Panamaäventyret var Olivier Charpentier. En intensiv, dedikerad och fokuserad fransman bosatt i Boca Chica, som lever för och av fiske och jakt, 12 månader om året. Till sin hjälp har han sin charmerande fru Susanna, Ari som lagar mat samt kapten Fillo som rattar båt nummer två.

Fisket första dagen utgick från Oliviers hem i Boca Chica. Båtarna ligger ca 100 meter från huset man bor i, dvs Oliviers och Susannas hem, och man kan börja poppa efter den första roostern och cuberan, bara några minuter efter att man kastat loss. Eller varför inte till och med tjuvstarta med att meta cubera, mal, rocka, mm med små jacks från den lilla rampen i närheten av huset…
Efter en ganska varm och trög dag med en del jacks och några bommade roosters, bestämde vi oss att snarast ge oss av till Isla Jicarito, en liten ö bredvid den lite större ön Isla Jicarón, och precis nästgårds den ökända ön Coiba. Efter frukost och idogt packande av allt från vatten, bensin och käk, till plaststolar och tält, gav vi oss iväg. Färden tog 3,5 timmar i mellan 20 och 30 knop, genom ett storslaget och oftast helt orört landskap av grönskande öar. Tankarna gick flera gånger till öppningsscenen i filmen Aguirre av Werner Herzog, och alla de spanska upptäcktsresande som anlände till denna totalt okända och fientliga djungel, iförda plåtburk och hjälm.

Medan tre fransoser och tre svenskar solade och lökade sig i det varma vattnet, reste Olivier och hans team läger. Åtta tält, kök, bord och stolar åkte snabbt upp och efter ett par timmar kunde vi ge oss ut för att fiska. Jag, Finn och Janne åkte med Fillo och fransoserna med Olivier de första två dagarna, och sedan böt vi båt och kapten. För att sammanfatta fisket så var det spännande och oftast riktigt krävande. Vissa i gänget upplevde hettan som olidlig i perioder, och piskande regnskurar var välkommet svalkande. I alla fall ända tills man fick dom i ansiktet i tältet på natten.
El Niño gjorde fisket trögt, och detta var i sig både frustrerande och bitvis ganska kul. Svårare fiske betyder större utmaning att nå framgång, och utmaningar är alltid intressant. Man fick tänka till, och försöka vara kreativ istället för att bara försöka kasta längst, vara fräckast eller stänka först med poppern på en ny ståndplats. Efter tre heldagars fiske och två halvdagars fiske, samt fyra nätters svettande i våra små tält, var vi alla överens om att som naturupplevelse var detta en absolut maximerad upplevelse. Fisket kunde varit bättre, men vi fick då och då en glimt av hur mycket fisk det egentligen finns i vattnet kring dessa öar. Både jag, Janne och Finn landade cubera, medan jag och Finn hade förmånen att få drilla vars en majestätisk rooster fish som klapp våra dumpellar. Utöver dessa två “target species” fick vi en massa jacks, groupers, snappers och annat skoj. Det mesta fisket bedrivs med poppers men vi jiggade en del, och jag metade även ett någon timme då och då.

Oliviers engagemang är 100% och campingen var verkligt fint ordnad, med kall dryck, romdrinkar och god mat varje kväll. Priset på romdrinkarna är 5 USD och öl/cola 3 USD, och detta kanske kan upplevas som lite väl häftigt, men gott var det i alla fall. Till nästa gång ska jag ta med en hängmatta med presenning (tak) och hängmattenät, för att försöka komma undan hettan och fukten i tältet. Ett annat tips är att ta med snorkel. Det finns allt från haj till akvariefiskar precis över allt, och att bara snorkla ut till båten var fantastiskt.
Panama City var som städer är som mest, men både kanalen, Fort San Lorenzo och Portobelo var riktigt intressanta utflykter.

Shared

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>