Fasadputssänken

Här kommer ett tips på hur man kan göra miljövänligare sänken. Tipset skickade jag för ganska många år sedan till en fisketidning men det gör sig kanske lika bra här.

Vid renovering av fasaden på vårt hyreshus lyckades jag tigga till mig en halvsäck fasadputs som jag nu utnyttjar för att tillverka mina egna sänken (en halv säck varar till massvis av sänken). Sänkena är kanske något klumpigare än blysänken men de fungerar bra i många situationer.

För tillverkningen använder jag allt jag kan hitta av lämplig karaktär och form för gjutformen. Volymen på formen bestämmer naturligtvis vikten.

Som lekanden använder jag gamla oxiderade lekanden som jag inte vågar hänga mina 100-kronors drag efter, eller lågbudgetlekanden som jag köpte i Grekland en gång i tiden. Skissen visar hur man kan gjuta med hjälp av en filmburk, men även t.ex. förslutningskorkar av gummi går bra.

Metoden är helt fri från skadliga ångor såsom vid t.ex. gjutning med bly.

Ett tips är att droppa en droppe matolja i formen innan man slevar i putsen / cementen / betongen så att man enklare kan få ut sänket. När man skall ta ut sänket knackar man bara försiktigt på undersidan av filmburken med en sked eller dylikt tills sänket lossnat, och sedan är det bara att dra ut försiktigt.

Tänk på att man skall låta putsen torka ordentligt innan man tar ut sänket från formen. Det skadar inte att lämna sänket på tork ytterligare någon dag efter man tagit ut det från formen.

Jag brukar doppa sänkena i en burk med gammal klarlack som jag hittade, för att skapa en tåligare och mer vattenbeständig yta men till detta kan man troligtvis använda all färg eller lack (försök dock att tänka på miljön när du väljer färg).

imag-003-sp
imag-004-sp
image004

Shared

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>