Havsöringsprylar

Eftersom mycket av utrustningen när det gäller (havsörings) fiske är ganska självklar försöker jag hålla mig till de prylar jag har egen erfarenhet av, och som jag på något sätt önskat att jag känt till när jag började fiska havsöring.

Spö, rulle och lina

Reviderat 2008-01-02. Utrustningen omnämnd nedan fiskar jag sällan med nuförtiden. Över huvud taget får väl utrustningen sägas vara i konstant förändring så denna sida är alltid mer eller mindre inaktuell, men texten får stå kvar.
Just nu kör jag mest med en Shimano Stella 2500 på ett 10 fots ABU suverän. Fireline 0.12 (6,8 kg) alternativt 14LB (6,3 kg) ligger normalt på Stellan då jag gillar styvheten i vaxade flätor när det ska fiskas i lite hårdare blåst. Jag är inne på mitt andra par Vision Extreme andasvadare och dessa slitvargar kan jag varmt rekomendera.

Till lättare spinnfiske använder jag sedan en kort tid tillbaka ett 10 fots Bios Viper 7-28 gram med en ABU Tournament Pro 3900 C och 0.17 fireline.
Till tyngre spinnfiske använder jag ett 10 fots ABU Specialist Pike, 20 – 70 gram med en ABU 6500 Mag Elite och fireline 0.20. Värt att nämna när det gäller multirullar är väl också Glenns kastkanon, ABU Pro Rocket. Rysligt långa kast får man till…
När det gäller haspelrullar har jag avverkat några olika märken och de som utmärkt sig som sköna och hållbara är:
Shimanos Super X 2500 GT som visat sig vara en riktig slitvarg och som i princip rullar på tills den är fylld med sand och vatten. Töm och smörj och sen är det bara att fiska vidare.
Även ABU Suverän 2000 är en rulle som håller för kustfisket. Lite problem med vissa delar av produktionen men får man rätt rulle eller om man byter ut det som strular blir dom bara bättre och bättre ju mer man fiskar med dom.
Rullarna fiskar jag gärna på tex. ABU Specialist Pike, Berkleys Lightning MVP eller Berkleys SSGS Titanium för det lättare fisket. Båda rullarna fiskas med 0.17 fireline.
Reviderat 2004-01-07. Min ABU Suverän rostade efter en förhållandevis mild behandling. Köp Shimano! Beträffande spö så köpte jag ett skönt Fenwick spö billigt uppe i ABU-shoppen i Svängsta. Spöt bär namnet “Black Night Hawk” och mäter 10 fot och 6 tum i längd. Ett riktigt trevligt spö att drilla fisk på med en förhållandevis djup och mjuk aktion. Man förlorar kanske någon meter i kastlängd med detta är ju inget mot att fisken stångar sig fri mot ett för styvt spö.

Fluga

Reviderat 2008-01-02. Även här ändras utrustningen konstant. Pool12 SSD fiskar jag sällan med längre. Mitt senaste flugpö är et Greys G-TEC i #7 som jag fiskar med bland annat en Vision Big Mama #8, på en Strike SFG #7-rulle. Urskön kombination

När det gäller flugspö vill jag rekommendera den prisvärda “kastkanonen” Pool12 SSD i klass 7 till kusten. Utrustad med en Guideline Punch är det en väldigt förlåtande och bastant utrustning för oss som inte är så erfarna flugfiskare.
Beträffande flugor så finns förslag på dessa i en uppsjö på Internet. Jag vill dock nämna Barsebäcksräkan (den har säkert döpts till något annat av någon annan tidigare) och ev. någon streamer som utgör stommen i havsöringsasken. På bilden syns några räk-varianter med ett par glitterräkor insmugna. Ena varianten är en scannad bild men där blev vissa färger konstiga, och andra bilden är ett fotografi. Ingen av bilderna gör räkorna riktigt rätt men de ger en hyfsad bild av hur de ser ut. Kika in under flugbindningssektionen där det förhoppningsvis dyker upp lite flugor då och då.

barsebacksrakan
Rosa Glimmerräka med brunt hackel (bränd ryggsköld).

Rosa Glimmerräka med brunt hackel (bränd ryggsköld).

Dobb

Dobb är ett effektivt sätt att fiska av ett område med mycket sten och vegetation. Många ogillar dobb eftersom det kan trassla rejält, men väljer man en dobb med genomgående lina och stopper tycker jag strulet reduceras kraftigt. Går dobben även att fylla med vatten (tex. ABU:s) är det enkelt att justera kastvikten samt flyt/sjunkegenskapen hos dobben. Tafslängden (nylonen mellan dobb och fluga) bör ligga på ca 3 m (ung. spöts längd) men enligt uppgift ska det ha panikfångats Vik-öring på en halv meter tafs. När du kastar med dobb använder du en svepande rörelse. Genom att svep-lyfta dobben bakåt kommer tafs och fluga lyfta, varpå du mjukt och kraftfullt slungar iväg dobben. Snärta ej. Bromsa linan precis innan nedslaget så sträcker tafsen och flugan ut.

dobb

Kroken

Reviderat 2008-01-02. Nuförtiden blir det mest Owners trekrokar då dessa har superb skärpa.

På bilden syns dels ett snaps med Loop Black Nickel dubbelkrok (tubkrok, storlek 2) utrustad med två ringar och dels ett fladdrigt ABU Sländan med en riktig “raugekrok”. Loop Black Nickel är urstark och vass krok som ger enkel avkrokning och förhoppningsvis färre skador. Har du väl nitat fast havsöringen kommer den att stanna på kroken, trots eller kanske just för att detta är en dubbelkrok med två ringar. Tvåkrok ger enligt mitt tycke lika bra eller bättre krokning jämfört med trekrok. “Raugekroken” kallas just så för dess förmåga att fånga raugor (och endast raugor för det mesta). Dessutom är kroken onödigt stor vilket kommer resultera i en besvärligare avkrokning.
Budskapet är alltså: undvik onödigt stora och neonfärgade krokar för att spara den utlekta fisken. Testa istället en dubbelkrok med två ringar och upplev en riktigt smidig avkrokning.

raugekrok

Not a knot

De flesta vet att linans svaga punkt är knopen. Inte minst gäller detta Fireline. Bland annat Berkley tillverkar Not-a-knot (knutlös knut) som ger möglighet att fästa beteslås med i princip oförändrad draghållfasthet. Vill du inte köpa den går den bra att böja till själv.
Reviderat 2004-01-07. Att ha beteslås OCH Not-a-knot som på bilden är onödigt. Bättre att fästa Not-a-knoten direkt i ringen på draget.

notaknot

Kläder och värme

Alla som fiskat den förste januari vet att det kan bli ganska kallt, speciellt om händer och fötter. Som alltid gäller flerlagersprincipen men dom gamla hederliga yllesockarna som yttersta lager har jag funnit mycket bra ur värmesynpunkt. När inte ens sockar räcker kan det vara bra att ha ett par batteridrivna (köp uppladdningsbara batterier för det går åt en del energi) “boot heaters”. Mina hittade jag hos Cela i Malmö för en femtiolapp. På händerna har jag alltid Fliesvantar. Dom är enkla att vrida ur och värmer hyfsat (bättre en Neopren enligt mig) även när de är våta. Riktigt kalla dagar stoppar jag in en “pack-heat” av något slag där jag fryser. Detta är kuddar som på grund av någon kemisk reaktion avger värme. Varianten från Friluftsbolget kostar en knapp hundralapp men går att återanvända hur många gånger som helst (“laddas” genom kokning på spisen).

heatstuff

Tafsmaterial

Till dobbfisket eller flugfisket är det dyra, tunna, starka och “osynliga” tafsmaterial som gäller för min del. På bilden ser du två bra linor att binda tafs på. Riverge är en riktig osynlig slitvarg, och Triana-linan är lite känsligare i ytan men klarar 6,7 kg i tjockleken 0,20! Linan finns att köpa på tex. Capricorn.
Jag har nu testat Triana ett antal gånger och måste höja ett varningens finger. Det kan vara svårt att göra knutar som håller, detta tycks speciellt vara fallet när linan är kall. Ytan är dessutom inte så värst tålig (den fransar sig likt t.ex. Vanish om man kör den över lite klippor eller stenar). En person har skrivit till mig och berättat att han inte alls är nöjd med Triana-linans brottsstyrka. På det hela taget är det en mycket stark lina och får man bara till knutarna (använd rikligt med saliv) går den inte av för hackor, men reservationer alltså för brottsyrkan i knutarna samt ytans tålighet. Fortsatta tester kommer att äga rum och då primärt i plusgrader när jag fiskar på ställen som ej påfrestar linans yta. E-posta gärna era egna erfarenheter med Triana Grande Slam.
Reviderat 2004-01-07. Jag har svurit att aldrig mer fiska med Triana. Aldrig mer förlorade fiskar på grund av Triana Grande Slam.

tafsmaterial

Linvård

Jag läste någonstans om Armor All – ett billigt sätt att rekonditionera fluglinan. Min flaska köpte jag på Shell i Lund. Linan ska helst ligga och dra en stund efter att man sprutat på Armor All, och då kan det vara smidigt att ha den upplindad på en spole så att man kan lägga den i en plastlåda eller något. När linan legat en stund torkar man av överbliven vätska och smuts genom att dra linan genom trassel eller hushållspapper som man håller i handen.

armor_all

Shared

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>