Abborrpimpel på Ringsjön (2002-12-30).

Maria med sin livs första is-pimplade fisk.

Maria med sin livs första is-pimplade fisk.

Idag pimplade vi abborreRingsjön.
Idag knäckte jag (Henric) mitt pimpelspö – igen. När en stor abborre, en så kallade stramare, går på är det lätt att bli upphetsad och rycka till för kung och fosterland i det lilla pimpelspöt. Pool12-toppen som jag använt till klinga pallar helt enkelt inte med detta utan är nu helt slut, dvs. absolut för kort. Med andra ord dags att gå ner i källaren och rota fram dom där gamla gröna Abumatic-spöna man fick tillsammans med sitt första fiske-set. Ännu en anledning att fixa med fiske alltså :-).
Vädret på Ringsjön idag var vacker men bitvis bitande kallt. Isen var “svart” och 8-10 cm tjock, men trots detta tar hjärtat ett extra slag när man hör sprickorna gå mellan benen. Hasse försäkrade dock att det inte går hål under rådande omständigheter och att det således var ofarliga sprickbildningar. Några hundra meter ut från stranden stötte vi på en spricka som löper i princip över halva sjön. Bosse berättade att denna spricka dök upp varje isvinter och att det kan vara riktigt hett att gå längs med denna och pimpla av. Utan ispik hade vi dock nog promenerat rakt över / i sprickan eftersom snö och ett tunt istäcke förrädiskt döljer denna svarta glipa.

Receptet idag var fiske på 5-6 meters djup och mask. Bosse och Hasse hade förvisso tagit flera fina abborrar med sina Finska pirkar innan vi kommit ut på isen, men sedan jag mäskat i mitt hål med en halv burk gamla döda maskar, några salladsblad samt två McSallad Shaker krutonger (snacka om “take away” – 2 km ut på Ringsjön…), var det klippt för abborren. Det nappade mest hela tiden. Efterhand överglänstes dock antalet nappande abborrar av antalet nappande mörtar. När vi packade ihop kändes det som om hela Ringsjöns mörtbestånd hade samlats under mitt hål i väntan på en krutong och en maskbit. Skoj var det i alla fall. Störta fisken idag blev en abborre som tryckte ner svärmors (blivande… om allt går som det ska) hushållsvåg till 407 gram (se bild till vänster). Helt klart en lyckad tur med fina abborrar till alla fyra fiskande.
Ett tips vad gäller tillagning är att skinna abborren och låta köttet sitt kvar på benen. Detta ger “halvfiller” som blir saftiga och goda efter att de panerats och stekts. Dessutom slipper man spill som det lätt blir när man ska filea små-abborrar. Huden skiljer man lätt från skinnet med hjälp av tummarna och ev. en kniv efter att man lagt ett snitt längs med ryggen och buken.

Hasse med en "stramare".

Hasse med en “stramare”.

Shared

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>