Åländsk havsöring.

2001-04-26 körde undertecknad med sina vänner Anna, Peter & Linda mot Svinö / Åland / Soumi.
Efter en natt i bilen kom vi fram till Kapellskär strax norr om Stockholm och bordade Viking Lines färga.

Vi var på väg mot Torstens (alias Torben) och gäddans rike…
Timmar av läsning om superfiske i färgglada reportage på nätet och i tidningar hade skruvat upp förväntningarna – alla utlovade gädda i massor. “Bara att hämta en…” var det någon som nämnde.

16_14

Efter timmar av irrande i våra hyrda båtar insåg vi dock att antingen gäddan eller vi var på fel plats. Wobblers, fluga, spinnare…. allt testade vi men ingen gädda högg. Andra dagen såg vi faktiskt en liten gädda fly från vassen och detta var allt en liten tröst. Lyckligtvis är Ålands skärgård otroligt vacker så det är faktiskt inte så särledes kämpigt att irra runt efter fisk. Hur som helst bestämde vi oss för att testa på havsöring istället sedan den finska fiskearmadan som också bodde i stugbyn kommit hem med några granna havsöringar. Torsten berättade att man årligen satte ut rikligt med havsöring till fisketuristernas behag. Sagt och gjort. Vi åkte ner till ett rev precis söder om Svinö och resans första fisk var snart krokad.

aland

Det blev flera stycken fina havsöringar under resan och både Peter och Anna fick drilla sina första havsöringar. Bäst fiske hade jag på en mässings+röd+orange Viking Herring kopia från Fladen. Även en silverglänsande dobbfiskad streamer gav fisk.

Första kvällen på havet körde jag och Anna vilse. Efter att ha irrat runt tills det blev skymning bestämde vi oss att köra mot ljuset som skymtade från en stuga på en Ö. Detta blev vår räddning. En Åländsk familj med stor sjövana och tillika sjökort gav oss mackor, te och vägvisning så att vi kom tryggt hem. Om ni hjälpsamma Ålänningar någonsin läser detta sänder jag härmed ett riktigt stort tack från Lund!

Bodde gjorde vi i Svinö stugby. Vår stuga var en 4-bädds stuga med två sovrum och vedeldad kamin i vardagsrummet. Hade jag hittat alla bilder från resan hade här kommit ett par bilder när vi alla fyra sitter och kalasar på rökt/stekt havsöring, abborre och sik med potatis och Lappinkulta. Men det gör jag tyvärr inte…
Stugorna är i alla fall även utrustade med torrtoaletter och om det blir fullt kan man ringa Torsten så kommer han och byter kassett.

Torsten som driver Stugö Svinby når du på telefon: 0400-886558. Ring honom direkt så blir det billigare än att gå genom Viking Line.
Priset för en 4-bädds stuga och en båt med motor och bensin var 450 SEK / dygn år 2001. En extra båt kostar ca 200 SEK / dygn. Fiskekort ingår i stughyran.
Svinö erbjuder hyfsat fiske, då framförallt efter havsöring för vår del, samt närhet till Mariestad och andra sevärdheter.
Svinö stugby får ros för tillgänglighet och service och ris för att det var lite skräpigt och slarvigt i och runt stugan.

Shared

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>