April 2004. Kustfiske med brorsan och ett par andra havsöringsturer.

12/4 Trolling med Ola och Bosse. Rapport kommer.


11/4 En Eftermiddagstur med brorsan var inplanerad idag. Vindar från väst med övergång till nordväst är väl inte drömvinden men när brorsan ringde vid tvåsnåret och rapporterade om en “blänkare på 55-60 cm” fick jag bråttom söderut. Väl framme insåg jag att Fredrik tagit i lite i underkant – vägning, mätning och fotografering och så snabbt ut på revet. Vindarna rörde upp sand i det det smaragdgröna vattnet, och det var bra rörelse i vattnet. Redan efter tjugo minuter kände jag hur det sög till. Fisken tog en hemgjord silver/koppartobis på fullt kast och kämpade bra i det turbulenta vattnet. Efter en snabb fotografering fick öringen simma vidare. Eftersom jag bestämt halvt om halvt med Max, ringde han för att kolla om det hände något och min upphetsade rapport om fint fiske och kanonfärg på vattnet motiverade nog honom en del. Ytterligare en stunds fiske och sedan var det dags för “ett sista kast” innan vi gick västerut, och så sög det återigen till sådär gott i andra änden. Denna gång var det ett 28 grams kopparsvart Gladsax (hemmamålat med röda prickar) som lockade. Fisken högg på samma fläck som den förra och kämpade än bättre med hopp och rusningar. Trots att fisken var blank och fjällade var det en tydlig uppätare, dvs. en slankblank, eller en slips, eller en klarinett, eller en slänkare som det också heter. Fisken fick gå åter för tillväxt. Tredje öringen högg på samma ställe och på samma drag som den förra, men denna fisk var det klart bättre drag i. Efter rusningar (rätt under brorsans lina) och hopp lyckades jag utföra en kaotisk tailning i tången, och denna gång hade jag bättre tur. Klubbning och glädjetjut följdes av en stunds fiske innan vi gick österut. Det känns alltid lite sådär att lämna en plats som gett fisk, men eftersom vinden svängt över till nordostan och fisket dött ut verkade det vettigt att gå vidare till en ofiskad sträck för att se om någon öring stod och vegeterade i tången. I tredje kastet fick vi bekräftelse på att det var fisk hemma – en öring på ett par kilo gjorde ett hopp på dryga halvmetern efter att mitt spöket-wobbler passerat platsen den stod på. Irritationshopp? Hur jag än försökte ville varken den eller någon annan hugga, så när Max ringde borta från östra sidan och berättade om att han hade fångat en tjock blänkare och en slankare öring skyndade vi bort för en stunds resultatlöst flugfiske i det klara vattnet. Kvällen avslutades på samma sträcka som gett fisk tidigare – jag och Max fiskade fluga och brorsan spinn – men öringen hade dragit vidare till nya rev. Dagens mesta spektakulära fångs måste varit en öring som togs på sträcken mellan Hörte och Trelleborg. 8,4 kilo!!! Vilken drömfisk !:-)

3,7 kilo. Tagen på Fredriks hemmagjorda koppartobis.

3,7 kilo. Tagen på Fredriks hemmagjorda koppartobis.

Min första var för slank...

Min första var för slank…

.... och nummer två var för slank.

…. och nummer två var för slank.

Men min tredje var finare. Ca 67 cm lång. Ingen fotboll men godkänd i min värld.

Men min tredje var finare. Ca 67 cm lång. Ingen fotboll men godkänd i min värld.

Öringen hade några spigg i magen.

Öringen hade några spigg i magen.

Max flugfångade blänkare på 1750 gram.

Max flugfångade blänkare på 1750 gram.

Var det flugan eller tillfälligheternas spel som var avgörande för fiskelyckan...?

Var det flugan eller tillfälligheternas spel som var avgörande för fiskelyckan…?


10/4 Som en strandad säl somnade jag igår efter flugfisketuren, så klockan sex stod jag på revet i Abbekås. Här blåste det västan och vattnet var brunt och grumligt. Efter ca en och en halv timme knep jag en tillblänkt besa, modell längre på ett av Peter Nilssons hemgjorda koppartobis. Även ett par bommade hugg bjöd Abbekås på innan jag for vidare. Alla tre huggen kom direkt efter spinnstopp – man borde dedicera en helt egen webbsida till spinstoppets ädla konst. Jag läste någon gång att man skall jobba med rullen och inte med spöt och det är ju vettigt. Ett av dagens hugg föll just som jag jobbat med spöt och de extra hundradelarna det tog att göra mothugget med spöt i den lite bakvända positionen, var tillräckligt för att öringen skulle spotta ut min kopparsvarta Gladsax. Färden gick vidare mot Svarte och reningsverket men här hände det inte ett dugg, varpå jag for mot Engelskan där jag kom i samspråk med en solbadande flugfiskare som egentligen var fjällfiskare men som hade fastnat för att lura kustöring på en liten blåsilvrigt giftig fiskimitation. Hans rapport om fisket på Engelskan hittills denna dag var nedslående så jag for mot GH utan att ens blöta linan. Vindarna här blåste från nordost och himlen var vackert blå med enstaka moln. Ett riktigt lyxfiske, bortsett från att jag inte fick någon fisk. I GH mötte brorsan och Robert upp, men efter en stunds fiske med drag och dobbfluga i det klara vattnet körde vi norrut mot hallen för en sista fisklös ansträngning innan påskmat och snaps med släkten kallade på mig.

En tvättäkta slips som naturligtvis fick simma vidare.

En tvättäkta slips som naturligtvis fick simma vidare.

Lågvatten på Engelska bryggan.

Lågvatten på Engelska bryggan.

Härligt väder.

Härligt väder.

En klar kandidat till titeln "Favoritrev - 2004".

En klar kandidat till titeln “Favoritrev – 2004”.

Har man tillgång till bil kan man hitta kilometervis med fiskbart vatten. Detta foto tog jag i Svarte där gammal sjö rullade in och gjorde vattnet smaragdgrönt grumligt.

Har man tillgång till bil kan man hitta kilometervis med fiskbart vatten. Detta foto tog jag i Svarte där gammal sjö rullade in och gjorde vattnet smaragdgrönt grumligt.

Kungstobis från viken med det passande namnet.

Kungstobis från viken med det passande namnet.


9/4 Efter fix med hönsgårdar och trädgård ringde fiskeklockan så jag tog flugfiskespöt och körde söderut mot Engelska bryggan. Fredrik P hade fiskat här med framgång tidigare i veckan, och tipsade om tobisimitationer i vitt och grönt. Vattnet var klart och det var ganska kallt om fötterna, så redan efter knappt två timmar avlöstes jag av några danskar som skulle hoppades på “den gyllene timmen”, dvs. timmen då solen går ner och färgar havet gyllene. Det enda som hände i fiskväg denna dag var en svampig besa som simmade förbi mina fötter och som raskt flydde när jag plaskade runt med linan över dess huvud.


8/4 Var ute en sväng idag med brorsan. Ganska segt med nordanvind men lyckades ta en 55 cm blänkare (som simmar vidare) i Vik. Fisken högg på ett koppartobis som brorsan snickrat ihop. Fin fight på Bios Viper spöt och multirullen som jag praktiskt taget aldrig luftar. Vi hittade även ett kadaver från en underlig fisk på klipporna i Kivik. Har sett liknande i Hbg men ej på ostkusten. Maria trodde det rörde sig om en sjurygg, men om någon kan bekräfta detta får han/hon gärna skicka e-post (adress finns på startsidan, längst ner till vänster).

Bilden är tagen med min Sony Ericsson Z1010 - kanske världens bästa 3G telefon med mp3 spelare, digitalkamera, videokamera etc. - men med en bit kvar till att vara en fullfjädrad digitalkamera.

Bilden är tagen med min Sony Ericsson Z1010 – kanske världens bästa 3G telefon med mp3 spelare, digitalkamera, videokamera etc. – men med en bit kvar till att vara en fullfjädrad digitalkamera.

Varför kastar man en besa bakom toaletten i Vik när man så enkelt kan släppa tillbaks den i havet??!!.

Varför kastar man en besa bakom toaletten i Vik när man så enkelt kan släppa tillbaks den i havet??!!.


4/4 Jag, Maria och vovven fiskade från klipporna norr om Simris idag. Grumligt vatten och gropig sjö gav en besa och en slankblank på ett Snaps i svart och mässing. Massvis av döda fiskar och torskhuvuden hade sköljts upp av de hårda ostliga vindarna. Mumma för hunden – besvär för husse som inte tycker att urlakade besor är kalasmat för en hund.


3/4 Idag lämnade jag båten till Andreas farsa för svets samt montering av reling. Även riggar, VHF antenn och annat smått och gott ska den händige Hedin SR fixa. Jag ser verkligen fram emot jungfrufärden :-). På väg hem stannade jag i Barsebäck för att träffa brorsan, Bosse och Hasse och flugfiska en stund. Bosse hade knipit ett par och Hasse någon men jag lyckades inte lura någon denna dag.

Ginklart vatten men är man bara först och har rätt fluga finns det öring bland tången

Ginklart vatten men är man bara först och har rätt fluga finns det öring bland tången

Shared

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>