Bass i Camtagua

taxi1
maria_och_el_pinguino

Drygt två timmars bilfärd söder om Caracas ligger vattenreservoaren Represa de Camatagua. För ungefär en halv livstid sedan bestämde man att invånarna i Caracas behövde vatten, varpå floden som flöt genom dalen vid Camatagua dämdes upp. Idag är hela området fyllt med vatten och på de djupaste ställen sägs reservoaren vara upp emot hundra meter djup. Vissa hävdar dessutom att det simmar enorma malar och ålar i det outforskade djupet. Säkert är i alla fall att ett par dagars fiske i reservoaren innebär explosiva kontakter med flera olika fiskarter och ett spektakulärt skådespel av ibis, ormar, rovfåglar, caymaner, apor, sköldpaddor, mm.

morning
ibis in the night

De flesta som åker till Camatagua för att fiska riktar sitt fiske mot pavones, dvs. bass. Sedan inplanteringen på sextiotalet finns det ett rikt bestånd av pavones, och är bara vattennivån och växtligheten gynnsam fångar man garanterat ett gäng pavones på en fiskedag. Är det däremot fel vattennivå – lågt vatten eller hög växtlighet – är fisket segt och svårt, trots vad folk kommer försöka lura i den som frågar. Fisken är inte så stor som i t.ex. kraftverksreservoaren Represa de Guri, men fiskar som tangerar tiokilosgränsen fångas med något års mellanrum. En vanligare storlek är 1-4 kilo, och på ett klenare spinnspö eller flugspö känns en sådan fisk helt rätt. Oftast fiskas det med ytgående poppers eller propellerbeten, samt jerkfiskade wobblers som lokalt går under namnet rappalas. Skulle det vara riktigt trögt någon dag sätter guiderna på en gul plomo, dvs. en gul jigg som lobbas in i vegetationen. Personligen föredrar jag popperfisket, antingen med flugspö eller med spinnspö. Popperfisket är visuellt och explosivt, och av någon anledning verkar framförallt stora pavones lockas av plaskandet i ytan. Pavonen är en aggressiv fisk som syns och hörs när den jagar, och då konkurrensen från t.ex. pirayor (som även kan ta en tugga av stjärten när man drillar) är stor i reservoaren, bokstavligen kastar sig fiskarna över det som råkar stå till buds.

pirayan tog sig ett bett under drill
el pinguino

Då fisken står dold i vegetationen ställs det krav på att man ska kunna placera en fluga eller ett drag i närheten av istället för i grenverket, men i gengäld behöver man sällan kasta längre än 10-15 meter. Fisken står på lur i sin lilla håla och plaskar det förbi något så smäller den på med besked. Vikten av att ha en kunnig och hungrig guide under sitt fiske i Camatagua kan inte nog poängteras. Jag imponeras djupt över hur exakt de duktiga guiderna kan peka ut var det står fisk. El Pinguino är slående lik just en pingvin, och han är den guide som tveklöst guidat till hetast platser i Camatagua. På de dussinet kast han lägger under en dag fångar han med sin enkla utrustning ofta fler och större pavones än vad resten av båten tar på en hel dag. Personligen tycker jag inte att det gör något om guiden lägger några kast medan man svalkar sig med en öl eller en läsk, men man ska absolut inte dra sig för att säga till sin guide att sluta fiska om man vill spara en het plats. Guiderna är hängivna sportfiskare och ibland kan ivern över att fånga en fisk bli lite för stor, och då får man tala klarspråk.

cowboy
store

Bor gör man bäst på Boris fiskecamp med namnet El pescador feliz, dvs den glade fiskaren. Boris är en före detta serbisk officer som gärna sjunger nationalsången och gör honnör för Chavez, samtidigt som han driver gäck med den socialistiske diktatorn över en skål med oppositionen eller en gästande Texasbo. En pragmatiker som lärt sig att om man ska lyckas i Venezuela så måste man vara lika god vän med anti-Chavistas som med den korrupta armén och den handplockade borgmästaren. Boris aspirerar på någon slags roll som kommunens (turist)fader och ger ”utbildningar” i allt från fragmentarisk europeisk historia – med den vinkling man kan förvänta sig av en Serbisk officer som var med om USA:s bombmattor i det av Serbien invaderade Bosnien – till var man lägger gaffeln på en ”fin middag”. Inte sällan ser man Boris fräsa runt bland folket i “sin” kommun med en öl i handen (och 8 i magen), i sin specialbyggda Boris-mobil, dvs en gul jeep som klarar de så kallade ramperna i reservoaren och som är bestyckad med en 200 liters tank i detta land där bensinen kostar mindre än ölen och ölen kostar mindre än vattnet.

bungalows
koket

Ett halvdussin bungalows uppförda i modern indianstil står till buds på Boris camp. Byggnaderna finns på ett inhägnat område som skyddas av en beväpnad vakt och ett dussin högljudda hundar. Mitt på området finner man byggnaden som inhyser kök, matsal, pub och ofta Boris med en busslast besökande nationalgardister. Standarden på boendet är förhållandevis god – en och annan skorpion och spindel i duschen får man räkna med – men rummen är rena och fräscha och man kan till och med ratta in president Chavez propaganda-TV i vissa bungalows . Boris unga fru, Ani kockar frukost, middag och kvällsmat, och den som vill kan äta pavones tre gånger om dagen. I övrigt består maten av arepas som är en slags medioker majs-pita, olika former av platano, dvs. foderbanan, potatis, samt sallad. Enkelt som så mycket annat i Venezuela, men det fungerar. Totalt kostar en dag på El pescador feliz, med boende, mat, dryck, guider, båtar, etc., ca 300 000 boliviares för två personer, dvs. ca 140 USD med rådande officiell växlingskurs (2150 Bs per 1 USD). Svartväxlar man blir det billigare… eller jäkligt mycket dyrare om man har otur och blir blåst (e-posta mig för trygg växlingshjälp). Venezuelaner är ett öppet och nyfiket folk – som på många andra ställen blir folk vänligare ju längre bort från staden och turismen man kommer. Planerar man en resa till Venezuela bör man vara medveten om att Caracas är ansedd som världens farligaste stad. Tyvärr slutar inte brottsligheten med Caracas utan även i övriga Venezuela bör man vara uppmärksam. Med detta sagt är Venezuela ett fantastiskt vackert, härligt och spännande resmål, som är ganska enkelt att resa i. Talar man lite spanska är det ännu lättare att ta sig runt och riktigt smidigt blir det klart om man ringer Boris och betalar honom för att hämta på flygplatsen eller i Caracas. Som vanligt är Lonely Planets guidebok en ovärderlig hjälp för den som vill resa runt på egen hand. Mer info finns på El Pescador Feliz hemsida.

visitkort Boris
frukt

Glöm inte

Propellerbeten och poppers med vassa krokar.

Flytande tafs till flugfisket så att poppern “poppar” fint.

Några wobblers och/eller några föryngda fiskimitationer.

Pol-brillor, solskydd och solhatt.

Dimor för att stabilisera magen.

Sandaler/skor som tål att bli blöta.

bra beten
henric m caribe eller local viagra

boris ex rallystar

Shared

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>