Kenya, oktober 2016

Här kommer lite bilder från fem lyckade fiskedagar i Kenya i oktober, med Eric och Alex. Efter att jag startade kontoret i Nairobi har det ju blivit en del fiske utanför Malindi, Watamu och Lamu, men först denna tur gjorde jag en riktig satsning på att jigga och poppa efter framförallt giant trevally. Efter att ha hört talas om ganska många stora GT i Kenya misstänkte jag att fisket efter GT är en smula outforskat och orört i stora delar av Kenya, och turen i oktober bekräftade detta med råge. Vi hade mer stor GT i båten på en dag i Kenya än vad vi fått på en veckas nötande i Andamanerna eller Maldiverna, trots bitvis ganska tuffa förutsättningar för popping, med höga vågor och brunt vatten. En jigg-punkt Angus körde på utanför Lamu efter en seg och vilsen förmiddag, levererade GT från 20 kilo till strax under 40 kilo i varje släpp, på alla spön! Galet bra fiske med massor av olika arter, inklusive stor amberjack som tjöt iväg som expresslok på flygbränsle. Till slut orkade ingen av oss att bända upp en endaste fisk till utan fick åka hem och äta krabba och dricka Tusker i Thomas underbara hus. :-) Resans största GT:n tog jag just på denna jigg-punkt och den låg nånstans mellan 35 och 40 kilo. Det är ganska mycket när man ska lyfta den från 100 meters djup på ett tunt jiggspö. Roligaste området för popping var utanför Kipini, ungefär halvvägs mellan Malindi och Shela (Lamu), där vi också övernattade på båten. Oändligt med GT-rev att poppa och inga andra båtar så långt ögat nådde. Jag förutspår att Kenya kommer bli världens nästa hot spot för GT, i varje fall om kaptenerna inser att det där med att coma-trolla pluggar efter marlin och sail timme efter timme, inte är kul mer än ett max par dagar för de flesta sportfiskare av idag. Angus som driver Kingfisher är grym på att ratta båten (Neptune) och även hans son Aron som numera kör Eclaire börjar få kläm på det här med att jigga och poppa, så jag kan varmt rekommendera Kingfisher om du ska till Kenya och jaga GT. Dra ett e-mail till mig om du har frågor eller vill ha mer info om ett vettigt upplägg. Vi trollade uteslutande under transport denna tur, och fick naturligtvis otroligt mycket yellowfin, bonito (agnfisk), king mackerel, wahoo, dorrado, mm, men gick inte helt oväntat bet på sail och marlin i det skitiga vattnet. Som tur är har jag en jobbresa även nu i november, och ska klämma in några dagars fiske utanför Lamu och Malindi så jag hoppas på fina bilder på marlin, sailfish och naturligtvis ett gäng riktigt bamsestora GT. :-) Stay tuned. Tight lines!

Shared

2 Comments

Dear Henric,
your article is amazing just I need your feedback on the gear you were using especially the lures (jigging ) weight and the leader LB for the jigging and casting
since we’ve booked with Kingfisher this October and its the first time for me in Kenya the nearest fishing area i went too was Madagascar and west coast in Sierra Leone.
also if you can help me to know which local flight you took and the weight we are allowed to carry especially the tube for the rods.
i need to thank Thomas for sharing your article and he sends his regards.
Zein

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>