Laxfiske i Rönne Å

Under sommarens heta månader jagar havsöringen på djupare och svalare vatten. Då kan man istället packa ihop sitt tält, Trangiaköket och sina spön och bege sig till Åstorp- eller Klippantrakten i jakt på Atlantlaxen som stiger i Rönne Å.
Att se en Rönne-lax är ganska lätt. Den nystigna lusade laxen hoppar frenetiskt till fiskarens upphetsning och förtret. Förtret därför att det är lika lätt att få syn på den som det är svårt att få den att hugga. Men tålamod är en dygd, inte minst hos den tappre laxfiskaren, och beger man sig till Rönne Å under senare delen av sommaren kommer man att stöta på den nystigna “grilsen” vilken jag upplever som lite lättare att lura till hugg.
Grilse eller ej, så behövs det i alla fall ett bra bete för att fånga en lax. Flera ur lokalbefolkningen har rekommenderat orange Vibrax (dålig färg i bilden) eller riktigt små wobblers (tex. Rappala) till spinn-/haspelfisket och någon skrikig fluga om man använder spinnfluga eller flugspö. Mina två laxar år 2002 tog jag på en 18 grams Black Bee spinnare respektive ett skrikigt Rappalawobbler (till höger i bilden).
Att hitta en bra campingplats är inte så svårt. Se bara till att ta med allt ditt skräp hem.

Att hitta en bra campingplats är inte så svårt. Se bara till att ta med allt ditt skräp hem.

Klicka på bilden för att titta på några bra beten.

Klicka på bilden för att titta på några bra beten.

Min bror Fredrik, Dirk och Maria festar på makaroner och pastasås utanför tältet.

Min bror Fredrik, Dirk och Maria festar på makaroner och pastasås utanför tältet.

Gäddornas och abborrarnas hugg erbjuder välkomna avbrott i det monotona nötande efter laxen. De största gäddorna jag har fångat i ån har legat på runt 3 kg men det fångas varje vår gäddor på över 10 kilo. Gäddorna i Rönne Å tycker jag hör till de piggaste och starkaste gäddor jag krokat, och detta kan kanske bero på den, för en gädda, bitvis strida strömmen. Ännu har jag inte krokat någon Rönne-gädda på flugspöt men år 2003 ska det intensivsatsas även på gäddfluga så då blir det väl dags.
Bäst fiske har jag inte helt oväntat haft på morgonen och tidig förmiddag, både vad gäller laxfångst, laxkontakt och gäddfångst. Timmarna precis efter soluppgång har ibland bjudit på gäddkontakt var 20-25 meter.
Efter fisket är det gött att slå sej ner med en kopp te eller en bärs utanför tältet och lyssna på ån… eller på brorsan och Dirk. :-) Den hugade lägger ut ett ålmete eftersom det kommer upp ål på upp emot 2 kg från Rönne varje år.
De sträckor av Rönne Å jag fiskat i är Klippansträckan, Bäljane Å (som ju inte alls är en delsträcka av Rönne Å utan ett biflöde), Tommys vatten och Tommarps Ene. Fiskekort kostar 40-50 kr och köps på turistbyrån i Klippan, Konsum i Kvidinge (Tommarps Ene) och OK i Kvidinge (Tommys vatten). Fiska får man oftast göra mellan förste april och den siste september, men i år blev det förlängt på grund av den dåliga vattenföringen de sista veckorna. Om du undrar över hur fisket är just för tillfället i Rönne Å kan du alltid ställa en fråga i gästboken eller surfa in på Sportfiskedepåns hemsida och se vad som rapporterats.

Under just denna turen blev det ingen lax. 7 gäddor och några abborrar fick syna land men eftersom dessa fortfarande simmar under korkeken vid “Tommys” är det all möda värt att packa sig in i bilen och ta en fisketur i sommarvärmen år 2003.

Sådan hund, sådan husse...

Sådan hund, sådan husse…

Shared

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>