Mars 2003. Fisketävling i Fårabäck, mitt livs första trollinglax och så några kustturer såklart.

2003-03-30 Jag, Maria och Klas åkte över till Baske för en stunds natur och kvällsfiske. 3 timmars slöfiske utan kontakt med fisk. Nästa helg är det dags för tävlingen “Öringens dag”.


2003-03-29 Idag var det fisketävling i Fårabäck. Det var första gången jag fiskade här men Anders som driver Kustfiskedagboken (här finner den nyfikne även guider över Fårabäck-Landön) hade gett mig några tips. Jag anlände, efter en stunds irrande på Rinkabyfälten, lagom till korvgrillning och socialiserande. Roligt att träffa Richard från HPÖ och alla andra mer eller mindre bekanta havsöringsfiskare. Efter att ha satt i mig ett bröd (utan korv) traskade jag iväg norrut till ett lovande område med stora stenar varvat med växtlighet och djuphålor (ganska likt Blekinge på sina ställen). 2-3 timmars fiske gav dock inget. Vid tresnåret försvann alla 40 fiskare som på en given signal och jag förstod att det var dags för prisutdelning. Efter en stund ångade så även jag tillbaks till tältet endast för att finna att nästan alla hade åkt hem. Richard var kvar och han berättade att ingen fått fisk och att förstapriset således kvarstår till nästa år. Jag blev lite förvånad att alla skulle åka hem för nu hade det börjat blåsa upp något och kvällen är ju som bekant en välkommen tröst dessa lugna och klara dagar. Jag stannade kvar och belönades så småningom med en blänkare runt måttet (återutsatt). Fisken högg på ett 20 grams Gladsax i silver och grönt. Som så många gånger förr högg den dessutom just efter ett spinnstopp.


2003-03-28 Idag tog både jag och Daniel ledigt från jobbet på SonyEricsson för att trolla. Det började ganska segt med bleke, lite dimma och en klar fin himmel. Redan efter ett par timmar började det bränna på öronen men någon fisk såg vi inte till. Efter diverse betesbyte och fixande gick det dock till slut på en fisk. Som varandes både gentleman och god fiskekamrat lät Daniel trolling-rookien ta första fisken. Efter en hyfsat hård drill kunde Daniel håva en laxhane på 4,3 kg. Litet tänker kanske vissa med bilder på 20 kilos suggor från Simrishamns trollingsida i minnet, men personligen tycker jag det är en ganska stadig bit att lura upp från 35-40 meters djup. Fisken högg på någon grön och silvrig sked. Snabbt i med grejorna och så åkte vi vidare. Efter ytterligare 1-1,5 timme var det återigen dags för knarrande rulle och nigande spö. Denna gången hade hugget kommit på ett “Big Al” i grönt/gult/silver. Daniel drillade vad som jag först trodde var en större fisk eftersom den gjorde ett par rejäla rusningar, men väl i båten visade sig att det var en laxhona på 3,3 kg. En kalasdag på havet med sol, sällskap och vars en lax. Nu har man helt klart satt ena foten i trollingträsket.

Skeppar-Daniel. Allt som fattas är en pipa och en krans.

Skeppar-Daniel. Allt som fattas är en pipa och en krans.

Att vara gast är kämpigt.

Att vara gast är kämpigt.

Mitt livs första trollinglax vägde 4,3 kg.

Mitt livs första trollinglax vägde 4,3 kg.

Slaktbild med laxhane på 4,3 kg och laxhona på 3,3 kg.

Slaktbild med laxhane på 4,3 kg och laxhona på 3,3 kg.


2003-03-26 Vid 17.00 kom jag ner till Abbekås för kvällsfiske. Fina vågor och lätt pålandsbris men tyvärr både rejält dimmigt och kallt :-( Jag nötte ett par timmar trots att det kändes hopplöst. Hade ett drag i flugan (dobbfluga) som kunde kvalificera som fisk, men jag vet inte. Vadare som läcker likt ett durkslag, kallt som fanken och en till bomtur. Uppenbarligen finns det något annat som lockar havsöringsfiskaren att upprepa dårskapen. Kanske naturen och drömmen om den där första sekunden när man inser att det är en stor blänkare som nappat åt sig flugan…?


2003-03-24 Flugfiske med Maria och brorsan i BB mellan 17.00 och 19.30. Ingen fisk. Klart lågvatten och stiltje.


2003-03-23 Jag och Maria körde ner till Kåseberga för att eftermiddagsfiska med brorsan. Väl framme upptäckte jag att vadarkängorna låg kvar hemma i Lund så det fick bli dobbfiske från stranden. Fin västan och ganska bra fart på vattnet. Två timmar innan skymning körde vi till Ystad och stenpiren vid Engelska bryggan men inte heller här fick vi något. När vi gick hemåt träffade vi en som fått “en ganska fet”. När jag tittade i plastpåsen såg jag årets katastrof_slips_rauga. Fortfarande sådär rödgul och troligtviss nyss utvandrad. “En RIKTIG besa” sa jag och önskade honom smaklig skosula när vi gick mot bilen för hemfärd. Totalt sett blev detta en riktigt slö fiskehelg men det kan behövas med tanke på vad som hände fiskepolarna på väst- och ostkusten idag. Nu är det igång.


2003-03-22 Idag blev det mer en dag i solen än en fiskedag. Christer Holmgren från Sydsvenskan skulle intervjua mig och Fredrik P i egenskap av ordförande samt kassör i NoNet så jag höll mig i närheten av Lödde. Fiske en timme på sen förmiddag nere vid mynningsområdet (den ofredade delen till skillnad från en del andra) utan att känna fisk. Mycket folk ute i båtar och till fots men det enda jag såg eller hörde talas om var två braxen som någon tagit med hem. Efter intervjun fiskade jag en stund vid bron i Lödde och sedan en dryg halvtimme från stenpiren i BB. Här träffade jag Martin som tagit en liten havsöring en timme tidigare. När min hund Klas bestämde sig för att bada var det bara att styra kosan hemåt mot frotté och värme. I morgon blir det en riktig satsning på silver. Havsöringsfiske måste vara den enda sport man inte vill ta guld i… :-)


2003-03-20 Körde över till ostkusten idag för att spendera lite komptid med fiskespöt i hand. Första planen var att fiska söder om Brantevik men här låg vinden och sjön på för mycket. Jag styrde kosan uppåt mot Baske men även här var det jobbig sjö. Strax innan ett anlände jag så till Kivik och här var det en liten aning lugnare. En timmes fiske runt stenen och från hamnpiren och sedan körde jag norrut med förhoppningen att det skulle vara fiskbart vatten här. En timmes traskande (och nu förstår alla insatta vilket rev jag var på :-) och en timmes nötande i hård sjö med mycket svart tång som drev runt gav inget. Tebax till Kivik för en timmes fiske och så fick jag den ljusa idén att avsluta dagen med klippfiske i den vilda sjön lite längre söderut. Vid 17.30 tiden anlände jag och i andra kastet small det på rejält på en 25 grams mässings Snaps. 1,5 meter höga vågor innebär garanterat problem, dels med att det hårda suget sätter rejält med press på grejorna och dels då fisken ofta trycks rakt mot dig de stunder den är passiv. Slaklina är nästan lika illa som för hård press. Men efter en sjövild fight kunde jag kasta mig på knäna för att motverka baksuget från vågorna och taila firren. Verkligen mäktigt när man ser den blanka fisken komma simmandes i en vägg av vatten. 80 cm och 41 cm bukomfång, så ganska fet. Hade denna vackra hane inte haft krok, lite kvar att läka på fenorna och något mindre gråton hade den legat i ugnen nu. Men ska dom med hem ska dom vara äkta praktblänkare så fisken fick friheten åter. Tyvärr glömde jag batterierna till kameran annars hade den fått pryda dagens turberättelse. Några kast till och så gick jag 50 meter norrut där det högg ganska omgående. Denna gången på en 30 grams koppar Snaps. Jag sätter nästan alltid på ett rött öga på mina Snaps då jag tycker just röda ögon bruka ge resultat. Tyvärr bommade jag denna fisk efter ca 30 sekunders drill pga. min strulande bromsdj**el (dags för Shimano-service kanske…) men fisken kändes något mindre och typiskt “raugig” i sina stötar. Några kast senare fick jag ett riktigt stumhugg precis efter ett spinnstop. En stöt till så var den fisken borta. Mycket sidvind och den hårda sjön gjorde krokningarna luriga. Utöver dessa två säkra hugg hade jag ett till säkert hugg på upphängaren och några misstänkta kontakter. Men endast en fisk över ytan idag alltså. Vinden mojnade mot kvällen och vågorna lugnade sig något så i morgon lär det nog fångas fisk på vissa platser på ostkusten.


2003-03-16 Vid elva kom jag, Maria och brorsan till Fortet vid Barsebäck. Dessförinnan hade vi besökt Vikhög men här såg det ut som havet sinat eller något. Helt dj**la otroligt ATT FOLK INTE FATTAR ATT MAN INTE SKA FISKA I FREDADE OMRÅDEN!!! Vi såg flera personer som stod ute i det Lödde åns fredade mynningsområde och fiskade, när vi körde mot BB. Lågt och klart vatten vid fortet i.v.f och inte en fisk hemma. Ett klappträ till nätfiskare kom efter en timmes tid och nätade in hela området. Ibland kan det vara svårt att njuta när man omges av egoistiska grisar till människor. Jag lägger upp en bild på NoNet för den intresserade. Vid två var brorsan trött och även jag kände att motivationen att stå och nöta dobb bland näten var farligt nära noll. Maria visade däremot upp en outsinlig fiskeentusiasm. Roger E. som brukar fånga stora fiskar i Råån hade tipsat om stortorsk i rännan utanför Västerhamnen i Helsingborg (rännan Oslobåten far i). Även en och annan gris till havsöring går tydligen på under detta tunga kustfiske (50-60 gram på 12 fots spö). Dessutom hade vi en burk prima blåmusslor som väntade hemma i kylen. Ett snabbt pryl- och klädbyte och så bar det iväg norrut. Fiske till klockan halv sju gav något bommat hugg och en del uppäten räka/mussla. Ingen fisk på land idag heller. Skönt att det var så trögt fiske i helgen – nu kan det bara bli bättre.


2003-03-15 Jag snor Fredrik Ps inlägg från Kustfiskedagboken rakt av: “Kreditfiske med bröderna Blomqvist gav tyvärr inget igår. Klart och lugnt vatten på Ö-len men ändå enormt skönt att ligga på klipporna på Stenshuvud och jäsa. Framåt eftermiddagen fiskades ett rev på sydkusten grundligt av men utan resultat, trots bra fart och färg på vattnet. Märkligt. 2.5 grader i vattnet. Kanske behövs mildare nätter och några fler grader i vattnet?”
Bröderna Blomqvist är alltså jag och brorsan. Jupp, det var underligt att ingen av oss ens såg en enda fisk. Men sådant är ju havsöringsfisket ibland. Ni som stod i Charlottenlunds åns fredade mynning och fiskade i lördags borde skämmas!!!

Undrar varför det inte blir något...

Undrar varför det inte blir något…

...

...

Morgonstund i Kivik.

Morgonstund i Kivik.


2003-03-09 Idag fiskade jag och Maria fluga med Fredrik (brorsan), Fredrik P, Glenne svets (notorisk spinnfiskare som skrämde iväg all fisk för oss andra), Max och Robert R på sydkusten. Efter lite strulande med letande efter en flugask som åkt med på taket och strumpbyte kunde jag äntligen börja fiska. Milda och svaga vindar gjorde att min Guidline Pounch gick som skjuten ur en kanon. Vattentemperaturen var noll eller strax över noll så vi böt rev. Öster om hamnen var vattnet varmare. När jag vadade ut skrämde jag iväg en fisk som som lämnade ett par rejäla virvlar 2-3 meter ifrån mig. Det var allt som hände i fiskväg idag. 3-4 härliga timmars flugfiske och det är nästan så att lyckade linbågar kan räcka vissa dagar. “Mannen” (se nedan) och hans sällskap hade tagit sex stycken fiskar innan vi kom så nog fanns det fisk hemma.

Maria, brorsan, Glenn och en ystert spexande Fredrik P. Robert och Max fattas på bilden.

Maria, brorsan, Glenn och en ystert spexande Fredrik P. Robert och Max fattas på bilden.


2003-03-08 Idag var det inte helt självklart var vi skulle fiska. Sydkusten var blåsig med en hel del sjö, men vi hittade en del fläckar som var relativt fiskbara och precis lagom grumliga och fina. Jag och Ola fiskade oss neråt revet utan att känna något. Inne vid stranden stod en man och flugfiskade. Min första tanke var att det var tur att jag inte tog med spöt och slösade tid på att stå där i vinden och vifta. Efter mannens femte fisk började jag dock tvivla. Ola och jag stövlade upp till mannen – låt oss kalla honom “mannen från Trelleborg” eftersom minnet sviker – och han berättade att just detta var en av hans favoritfläckar och att vi gärna fick fånga några havsöringar medan han fikade. Jag hängde på dobben men vind, vågor och linbåge gjorde att de nafs jag uppfattade bara blev frustrerande fantasieggare. Mothuggen kom för sent eller för slött. Jag gick ner en bit och fiskade vinkelrät mot vågorna och kände även här fisk en gång. Havsöringarna var till och med så fräcka att de visade sig i vågorna vid något tillfälle. Mannen från Trelleborg kom tillbaka efter pausen och efter hans åttonde fisk tyckte jag och Ola det var dags för oss att fika och ta på ett par nya, torra vantar. “Håll räkningen” sa vi. “Vi kommer tillbaks och hör hur många du tagit”. Ytterligare två hade smakat rosa märla när vi var borta. 10 totalt alltså. Lika vänlig som innan delade mannen från Trelleborg med sig av tips, flugor och fiskeplats. Denna gången försökte jag med ett 10 grams IR FAX och det var kontakt flera gånger. Fiskarna högg i princip på samma fläck hela tiden, och eftersom det endast var ett par, tre decimeter djupt var det inga direkta jaga_från_djupet_vrål_tillslag. Ett ordentligt hugg där fisken gjorde en riktig virvel och i nästa kast var det fast fisk. Och vilken fisk sedan… trodde jag. Stjärtrokad blankrauga kan utan problem ta 30 meter lina. Efter en timmes fiske till utan kontakt kunde vi summera upp dagen till lyckad trots dåligt resultat. MFT hade tagit tio stycken totalt och bommat minst lika många, jag hade känt något och Ola, ja Ola blev FF igen. 😉

En havsöring fick åka med hem. Något slank kanske men säkerligen välsmakande.

En havsöring fick åka med hem. Något slank kanske men säkerligen välsmakande.


2003-03-02 Vid åtta anlände jag till Nybroån för flugfiske med SonyEricssons fiskeklubb. Fiskade av vattnet nere vid stugan innan Robert m.fl. anlände. Is i ringarna direkt och detta är inte skoj. Kylan fick vi tyvärr dras med hela dagen. Efter en stunds snackande och fiske i nedre delen gick jag upp ovanför första bron. Här sög det till rejält ganska omgående. Tyvärr missade jag fisken men kraften och det faktum att det högg i ytan talade för att det inte var en av alla katastrofraugor i Nybroån som fallit för min fluga. Jag fiskade vidare en bra stund med en hel del visuell kontakt med havsöring, ett missat nafs och en felkrokning (som dock löste sig själv efter bara någon meter). Under tiden hade det fångats några havsöringar på sträckan neråt stugan – fiskar som jag kallar raugor, en del kallar “ganska fina fiskar” och några benämner “fina blänkare” ;-). En man kom gåendes med en gädda och en havsöring – fiskarna var ungefär lika långa och havsöringen såg smalare ut än gäddan… Nåväl, dom flesta åkte tillbaks. Min inställning till det här fisket är att ju djupare i ån man fiskar, ju större är chansen för raugor och ju mindre är chansen för blank fisk. I alla fall på den nedre sträckan. Släpar man en fluorocerande orange tuss över bottnen ber man om ett vrak och enligt mig är detta att utsätta redan mycket svag fisk för onödiga påfrestningar. Undrar hur många av Nybroåns alla döda havsöringar som hade klarat sig om de hade fått återhämta sig något i havet innan de började drillas? Med varandes vattenflöde räckte det alltså enligt mig med en intermediate för att sortera ut blänkarna, men där har säkert andra flugfiskare andra åsikter. Klubbens ordförande Florin hade i alla fall lyckats dra på något stort – en misstänkt blänkare som rätade en stark krok i storlek 4. Det gav hoppet åter varpå jag och Max åkte uppåt till forsarna och lekbottnarna. Detta område är mer svårfiskat och ett område som faller mig mer i smaken. Forsar, höljor och pooler att smyga på och så något klarare vatten dessutom. Efter en stunds fiskande sög det till i mina röda och grönglittriga marabou conehead. Det visade sig vara en stark, blank och envis fisk med hela fenor. Leken hade gjort fisken något mager så efter Max eminenta insats som fotograf fick fisken friheten åter. Eftermiddagen gav inte mer för varken mig eller Max, men på det hela taget blev det en härlig men kall fiskedag.

En svampinfekterad havsöring.

En svampinfekterad havsöring.

Florins krok. Hur stor behöver en havsöring vara för att räta en krok i storlek 4?

Florins krok. Hur stor behöver en havsöring vara för att räta en krok i storlek 4?

Blank men slank.

Blank men slank.


2003-03-01 Fiske hela dagen med Fredrik P på sydkusten. Inte en fisk såg vi. 0 grader eller mindre i vattnet på alla ställen vi besökte. DMI:s prognos slog fel igen :-( Dagen avslutades i Höje där jag i alla fall lyckades skrämma en fisk.

Fredrik och en sådan där vit anka.

Fredrik och en sådan där vit anka.

Shared

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>