Några havsöringsturer från 2008. Bland annat premiären på ostkusten.

2008-02-10 Körde ner till sydkusten idag igen. Väl nere var det MASSOR av folk överallt. Abbekås var knökfullt och sedan stod alla spösvingade uppradade så långt österut jag gittes köra. Kul att havsöringsfiske blivit en sådan folksport men det hade varit ännu roligare om den Skånska kusten varit 8000 kilometer längre och det dessutom fanns lite torsk “utanför husknuten”. Just nu är det många som jagar silver i brist på andra vettiga fiskealternativ. Det såg i alla fall jäkligt giftigt ut på sina ställen med fin pålandsvind, sol och lagom grumligt vatten. Själv hade jag endast flugspöt med. En klar miss då det varit hetare att dänga snaps i de fina förutsättningarna. Efter endast en timmes fiske en bit väster om Charlottenlundsån tröttnade jag och åkte hemåt. I Skivarpsåns fredningsområde stod det två tyskar och fiskade. Efter att ha skällt på dem och berättat om de röd-vita fredningsstolparna, visade jag vägen till ett fint och dessutom fullt lagligt rev där dom kunde avsluta sin första tur efter Skånsk havsöring.


2008-02-09 Fiske med Maria och jycken Klas idag, lördag. Vid middagstid anlände vi till sydkusten där solen strålade för fullt och vinden tyvärr lös med sin frånvaro. En lätt bris från S-SV var inte tillräcklig för att få någon vidare rörelse på vattnet. Dessutom aningen för mögigt vatten fortfarande. Efter en stunds fiske samt socialiserade med en annan havsöringsfiskare traskade vi österut där vi hittade bröderna Andersson och där SKK:s gäng stod och dängde för fullt. Anders från SKK hade tidigare berättat per telefon att dom fått något smått längre österut, men under tiden vi stod och språkade med bröderna såg jag ingen drilla. Tilltagande vind och moln gav nytt hopp varpå jag, Maria och Klasse ilade västerut till revet igen. Trots att jag under stundom var tämligen säker på att i alla fall en sliten besa skulle gå på var det stendött hela dagen. Vid fyrasnåret gav vi upp till förmån för familjeträff.


2008-02-08 Tyvärr är det långt mellan turerna men idag kunde jag komma ut på lite eftermiddagsfiske. Anlände vid 12 till Abbekås men vattnet var svart och grumligt så jag åkte österut efter några kast. Längs med hela kusten såg jag flera ställen med kanonfärg, om det inte vore för det svarta möget som flöt runt. Vid Skarviken rullade det in fin gammal sjö och utanför det trista mörka bältet av svartmög såg det hyfsat ljust ut. Efter att ha testat flera olika färger och drag fick jag på ett gammalt Gnosjö i vitt och rött, och i andra kastet med detta drag sög det på en blänkare runt måttet. Ganska så stillsam kämpe och efter fotografering fick den simma tillbaks. En stunds fiske till, med både reggae och rock i öronen, men inget hände så jag åkte mot Engelska bryggan. Där brukar det vara OK när resten av sydkusten ser ut som idag. Mycket riktigt var det kalasfärg på vattnet på Engelskan men ungefär tio andra hade kommit på samma idé, så jag åkte vidare och lade tio kast vid forten längre österut innan jag styrde kosan hemåt. Fina vindar från väst-sydväst på 4-5 m/s, men tyvärr inte en enda solstråle som bröt igenom diset och dimman. I morgon blir sydkusten het.


2008-01-01 Så var ännu en premiär avklarad. Efter få turer på kusten 2007 var jag riktigt sugen. Senaste veckorna har jag tänkt på premiärfisket mest varje dag. Så varför inte åka ut innan den 1:e januari och fiska lite då? Det gör ju alla andra nuförtiden. För det första ÄR det olagligt även om man “bara” fiskar efter havsöringen, utan att ha ihjäl den. Detta fick jag lära mig av en åklagare när jag gick FTM-utbildning. Skadan i sig är väl dock ringa när alla öringar åker tillbaks, så i ärlighetens namn är detta inte så avgörande. Nej, det är något speciellt över detta med säsonger. Att få se fram emot ett visst fiske och sedan äntligen ge sig ut. Hösten innebär för mig så mycket annat kul fiske, så öringfisket får oftast vänta. Men idag var det alltså dags. I sista stund böt jag flugspö mot spinnspöt och åkte österut mot premiärrevet istället för söderut. Tradition är tradition. Stoffe som skulle med var bakis. Bosse som skulle med var bakis. Så återigen var man själv på premiären. Vid ettsnåret anlände jag till väldans fina, om än bitvis höga, vågor och en vind som under de tre timmar jag fiskade vandrade neråt från nordostan till ost och sedan sydost. Lite regn, hagel och sol på det så kändes det kalasbra. På med en 30 grams snaps i silver och svart och redan i tredje kastet sög det till, YES! Det är så här det känns. Underbar känsla att dra på öring i 1,5 meters vågor och hård pålandsvind som piskar hagel i nyllet. En blank öring på drygt 55 cm som fattades lite hull på magen åkte upp och tillbaks ganska snabbt (bilden överst). En dryg halvtimmes fiske och ett par hundra meter senare klippte det till igen. Den här gången i fullt kast och med besked. Efter flera rusningar och en hård drill hjälpte vågorna mig att stranda en blank och fin öring på 65 cm. Först tänkte jag att även denna får gå, men öringen blödde kraftigt och dessutom tog jaktinstinkten över så nu ligger fisken i frysen i väntan på att rökas. När jag rensade fisken hittade jag ett par helt intakta tobis i svalget. Eftersom regnovädret var på väg bort och det började klarna tänkte jag att det skulle bli ännu bättre fiske, så jag ringde ett par polare som alla var hemma eller trötta. Så jag pluggade in lite musik i öronen och nötte vidare. Det kändes helt rätt och en stund senare följde en öring med ända in, innan den small på snapsen. Tyvärr bommade jag mothugget. Efter detta hände det inte ett dugg, trots att det såg rätt ut ända fram till det började bli mörkt och trist vid fyrasnåret. Den av Mats påannonserade “after fish”-fikan i fiskeklubbens stuga nere vid Tommarpsån lät kul, så jag åkte dit och snackade fiske med Peter M och grabbarna. Fina stora gamla öringar på de svartvita fotona på väggarna. Hur många år till ska man behöva nöta innan men får en sådan koloss? I morgon blir det nog öringfiske igen.

Shared

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>