Pimpel och angelfiske med Bosse och Hasse på Dagstorpssjön (2002-12-28).

isgadda_m
Dagstorpssjön 2002-12-28 Som barn fiskade jag ganska ofta i sjöarna kring min uppväxtort, Höör. Någon gång fick jag följa med ut på de frusna sjöarna för att pimpelfiska. Dagstorpssjön kommer jag speciellt ihåg som kall, ren och gäddrik. Speciellt en klassresa vi gjorde i sjätte klass har etsat sig fast. Jag och mina klasskamrater Allan och Martin hade stigit upp redan klockan fem och gett oss ut på gäddsafari. Vi fiskade av viken, invid bäcken och de gamla kvarnresterna, någon kilometer från kursgården. I första kastet högg en gädda (herr gädda) på runt två kilo på min gummifisk-spinnare, varpå jag kaxigt deklarerar att jag i nästa kast ska fånga fru gädda. Ut kastar jag och naturligtvis klipper det till i gummifisken och upp kommer ännu en gädda. I denna familjen var dessutom fru gädda något bastantare. Riktigt stolt över att varit den enda i hela årskursen som fångat fisk på resan, bjöd jag senare mina kamrater och fröknar på glödbakad gädda med smör och citronpeppar. Mums…
Dagens tur till Dagstorp bjöd också på gädda. Två stycken dessutom. Tänk om någon av mina 80-talsgäddor var anfäder till dagens angelgäddor…? Inte helt otänkbart och ganska tänkvärt såhär i tider av bottentrålar och återimport av svartfiskad fisk.
Dagens fiske ägde rum i Dagstorpssjöns östra delar. Om man kör till Frostavallen via Höör håller man höger i korsningen vid hästgårdarna, precis där vägen övergår från asfalt till sand, och sedan är det bara att följa vägen “rakt fram” ett par kilometer tills man kommer fram till en parkering på vänster sida. Efter en stunds traskande når man en badplats och just i detta området, berättade Bo och Hans, är det som djupast och mest troligt att stöta på abborre. När jag kom ut till isen var Bosse och Hasse redan på plats. Isen var täckt av 1-2 cm regnvatten och hade gjort en Schweitzer-ost grön av avund. Tydligen hade någon klubb från Malmö borrat sig runt i jakt på storabborren. Jag hade knappt hunnit halka mig fram och sett ut ett hål som såg bra ut förrän det vippade till i ett av angeldonen. Varandes erfaren angelfiskare lät Bosse gäddan lugnt och stilla simma iväg med bytet och först när fisken stannade med bytet för att vända, tugga och svälja kom mothugget.
Klicka på bilderna för att förstora dem.

Klicka på bilderna för att förstora dem.

En liten fin Dagstorpsgädda är landad.

En liten fin Dagstorpsgädda är landad.

Bosse vann dagens korv av Hasse med denna abborre på ca 2 hg.

Bosse vann dagens korv av Hasse med denna abborre på ca 2 hg.

Ett handtag, en del av en Pool12 topp och en massa smältlim blev (efter en del nattpysslande) ett fint isfiskespö. Placerad i nappindikatorn missar man inga gäddor.

Ett handtag, en del av en Pool12 topp och en massa smältlim blev (efter en del nattpysslande) ett fint isfiskespö. Placerad i nappindikatorn missar man inga gäddor.

storsta_fisken
Väl ute på isen insåg jag snart behovet av isbroddar. Som tur var hade Hasse ett par som han inte använde. Isbroddar, utöver annan säkerhetsutrustning, är alltså absolut något att tänka på när man packar sin ryggsäck.
Gädda nummer två var något större. Även denna hade fallit för en mört på 7-8 cm. En riktigt spännande detalj med angelfisket är att se gäddan som kommer farandes under isen. En visuell närkontakt som ökar spänningen rejält. Efter posering och fotografering fick även denna gädda friheten åter. Vikten låg väl sådär runt ett par kilo.
Nu kom det ju ett handla enbart om angelfiske efter gädda… jag föll med andra ord rakt i den försåtliga fällan att fokusera blint på de största fiskarna. Naturligtvis var pimpelfisket det som upptog det mesta av vår tid på isen. Fisket, fikan och fiskepratet, som alltid när man ger sig ut tillsammans. Att med ett känsligt pimpelspö i handen försöka locka en liten abborre till den blanka pirken och sedan försöka få densamme att nappa i sig maggoten som sitter uppträdd på den vassa lilla kroken. Ett riktigt spännande fiske. I morgon bär det av igen…

Shared

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>