Res till Venezuela i november – december

I slutet av november, när det är kallt och grått igen, åker vi till Venezuela och Los Roques för sol, fiske och bad.

Jag kan utan att överdriva säga att Los Roques-arkipelagen är en sportfiskares dröm. Artrikedomen är enorm och det är relativt enkelt att fånga fisk, både på spinn och fluga. Även den mindre erfarne flugfiskaren fångar såväl bonefish som andra arter på Los Roques. 50% av alla fiskar jag fångade på flugspö fångade jag inom 10-15 meters avstånd. Den som tröttnar på fiska efter bonefish, GT, tuna, barracuda, pargo, snapper, permit etc. har en utmaning i att fånga och landa en av alla de som enorma tarpons som ideligen head and tailar i vattnet runt Los Roques. Spinnfiske bedriver man på flatsen efter tex. barracuda samt ute på kanterna efter all världens exotiska arter. Kika på några bilder från min och brorsans Venezuelatur genom att klicka på ödlan neders på denna sida. Tips om utrustning och annat man bör tänka på får du efter anmälan, men kort och gott kan man säga att en normalutrustad gädd- eller havsöringsfiskare har vad han behöver i spinn- eller flugfiskeutrustning, eventuellt med undantag för en saltvattensbeständig fluglina och 100 meter extra backing.

Resan kommer sträcka sig från fredag till måndag förmiddag, dvs. 10 dagar och en förmiddag inklusive flygresor.

  • Fredag flyger vi från Köpenhamn via Frankfurt, med Lufthansa. Flyget tar ungefär 2 timmar till Frankfurt och 10 timmar till Venezuelas huvudstad Caracas.
  • Lördag landar vi i Caracas där vi sover en natt. På söndag morgon flyger vi direkt ut till Grand Roques, som är huvudön i arkipelagen Los Roques.
  • När vi kommit på plats i posadan, dvs. det lilla hotellet vi bor på, fiskar vi på kringliggande öar och “pancakes”. Havsfiske eller trolling ordnar vi om intresse finns. På fredag eftermiddag flyger de som är intresserade av en dags big game-fiske mot till fastlandet och hotellet i La Guaira. Resan från Los Roques till La Guaira tar totalt ca två – tre timar.
  • Lördag fiskar vi big game. De som eventuellt stannat på Los Roques har ännu en dag i fiskarens paradis. Lördag kväll blir det partaj i Caracas.
  • Hemfärd på söndag eftermiddag, och så landar vi i Köpenhamn måndag middag.

Pris: 13 950 SEK (kan ändras något om dollarn eller boliviaren stiger / dyker). Justerat pris 2005-08-03 pga. en kraftig försvagning i kronan mot dollarn.

I resan ingår alla flygresor, transfer, boende i dubbelrum (annat kan ordnas), halvpension, fisketips, 50 SEK donation till sköldpaddscentrat, hjälp med att lösa fiskekort och annat samt naturligtvis alla nödvändiga bokningar.
Vissa saker är enklast om var och en betalar när det blir dags. Kostnader som tillkommer under resan är ca 70-150 SEK per dag för båtturer (ju längre bort vi åker, ju mer kostar båtresan) och lunch, ett par hundralappar parkavgift, ca 20 SEK per dag för fiskekort, ett par hundralappar för kryptiska utreseavgifter på flygplatsen samt eventuella utgifter för tex. läsk, öl eller mojitos.

För den som vill fiska big game tillkommer ca:

1500 SEK – 4 personer i båten.

1750 SEK – 3 personer i båten.

2600 SEK – 2 personer i båten

Priset inkluderar lunch, frukt, läsk och öl och kan komma att justeras neråt något om vi struntar i djupriggsfisket.

De arter vi har chans att fånga är bland annat blue marlin, white marlin, sailfish, spearfish, swordfish, dorado, yellowfinned tuna, “big Y tuna”, wahoo, grouper, hammerhead, six gill shark, mako, albacora, cobia och kingfish. I november är det bäst chans att båten tar en “Grand Slam” eller till och med en “Super Slam” (fem olika megaös-fiskar). Båtarna som står till buds är 40-45 fots Bertram och Cris Craft, dvs. rejäla båtar med gott om utrymme att fiska och slappa.

trolling2

Boendet är naturligtvis inte lyxigt, men posadan är fräsch och trevlig. Den som kräver en varm dusch tar denna bäst efter dagens fiske när solen värmt vattnet i tankarna.
Det finns också möjligheter att kostnadsfritt campa på Grand Roques eller någon av de andra öarna, bara man tar med ett tält (den som riktigt vill spara campar hela resan och drar av ca 3000 SEK på priset :-) .
Att snorkla på Los Roques är på sina ställen fantastiskt, men att dyka måste vara ännu bättre. Tre dyk inklusive repetitionsdyk för den rostige kostar ca 500-700 SEK.

Jag tar inte betalt för att hjälpa till och organisera detta, utan gör detta för att jag verkligen gillar Venezuela och tror man skulle kunna ha riktigt skoj om man åker dit ett gäng inbitna sportfiskare. Då någon procent av det totala priset går till mina vänner i Venezuela som hjälper oss med bokningar och med att få bra priser på resor, boende och fiske, hoppas jag kunna hjälpa igång deras satsning på sportfisketurism. Människorna som hjälper oss har flera år av erfarenhet inom turism samt av att ta hand om svenskar på besök i Venezuela. Försäkrade är de flesta i hemförsäkringen och avbeställningsskydd på flygresan är valfritt (notera att avbeställningsskydd inte är det samma som ångerskydd), så inget sådant tillkommer eller utlovas med andra ord. När resan är betald kan inga garantier för återbetalning ges vid eventuell avbokning. Jag försöker naturligtvis att hitta en ersättare eller att få tillbaks pengarna för boende och transfer, men betala bara om du är absolut säker på att följa med.

För att fånga tex. bonefish eller andra arter på Los Roques behövs inte guide – det finns inget en guide kan ordna som man inte kan klara själv och dessutom finns det gott om fisk runt öarna – men för den som vill prova på att fiska med guide inom de områden som man endast får fiska i med guide, ordnas detta till en kostnad av ca 200 – 250 $ per person och dag. Mycket pengar, men klart en genväg för den som vill fånga tvåsiffrigt med bonefish redan första dagen.
Budgetvarianten på guidning är att betala en av de lokala fiskarna med bra koll på fisket för att köra runt en i arkipelagen. Detta kostar ca 50-80 $.

Totalt siktar vi på att 8 personer åker.
Om du vill boka en plats eller ställa frågor är du välkommen att ringa på 0705-663408 eller e-posta.

mix

Bilder från min och brorsans tur till Los Roques och Caracas i februari – mars, 2005.

lizard

Shared

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>