Reseberättelse från resan till Mequinenza i Spanien.

Nyss hemkommen efter ett litet fiskeäventyr tänkte jag dela med mig i form av en kort reseberättelse och några bilder. Denna tur gick till malen och karpen i Mequinenza och Rio Ebro / Rio Segre. Tiden i början av november beskrevs som en bra period av organisatörerna (Fiskekompaniet och Getaway Tours) innan resan, och med 101 malar på åtta personer och en sex dagars fiske, varav 27 mätte över två meter, måste jag hålla med. Tills saken hör att vi säkert kunde fångat minst 150 malar om vi vissa dagar inte valt att lämna mal-bonanzan i de övre delarna (Rio Ebros fördämning uppe i delstaten Catalunia) för att fiska på äldre/större mal eller karp i området kring Mequinenza (Rio Ebro och Rio Segre möts vid Mequinenza, i delstaten Aragon). Efter man bänt upp 5-6 malar på en dag är man ganska mör vill jag lova, även när man som jag körde med “tösa-drillbälte” de sista dagarna.

Karpfisket var superbra i området, men jag har bara fångat två karpar i hela mitt liva – båda i väntan på malen på mitt boltriggsapterade jiggspö – så karpfiske får någon kunnigare skriva något vettigt om. Guidernas utrustning för att fånga mal utgjordes i princip av 6 st grova spön (per 4 man) med en Shimano Tekota, tjock fläta, 600 – 1000 gram bly samt två enkelkrokar (storlek 7/0 – 10/0) monterade med 10 – 12 cm mellanrum på en ännu tjockare tafs av någon stryktålig flätlina. På var krok satt oftast 3 – 4 calamares (små bläckfiskar) som inhandlades för 6 euro per kilo. Det tunga blyt “boltar”, dvs krokar, fast malen och den grova tafsen skyddar när man drillar fisk över sten och genom “snags” (ett tjusigt ord för grenar och annat att fastna i). Vissa dagar fiskade vi med levande agn i form av karp, mört och småmal samt en sten i en “offerlina” som gick av när malen anföll. Ibland satt guiden pellets på kroken, även om de listiga malarna numera blivit paranoida på pelletsen. Maldrill från båt verkar mycket häftigt men detta fick jag tyvärr aldrig testa, utan jag fiskade (och drillade) alla mina malar från land. I stort gick det till som så att guiden paddlade ut med betena och 2 liter hälleflundra-pellets (för 60 euro per 20 kilo är nästan lönt och ta med egna) per bete, och släppte detta på ett hett ställe. Efter att betet placerats rätt, spändes linan upp av oss som var kvar på land, varpå en liten traditionsenlig tysk ålabjällra placerades på en spöring. Sedan var det bara att vänta – i det övre systemet där vi fiskade med Bodo på yngre fisk handlade det om minuter mellan huggen, och i det nedre där vi fiskade med Tom handlade det om timmar och ibland dagar.

Att resa arrangerat med tex Getaway är både smidigt och trevligt, men för den som vill göra det själv är det tämligen enkelt. Man flyger till Barcelona, plockar upp en hyrbil i terminal B på flygplatsen och sedan är det bara att köra ut och styra mot Lleda på vägen med namnet AP-2. OBS att det finns många vägar österut men AP-2 är alltså den man ska köra efter. När man kört ca 2 timmar ser man en skyllt mot Mequinenza (avfart 4 står det också) och här är det bara att svänga av. Andra byn man kommer till är Mequinenza. Kartan här gör det hela ännu enklare. Det som kan vara struligt är fiskelicenser då man troligtvis vill fiska i två olika delstater / län. Vill man bara fiska i Aragon kan man gå in på valfri fiskebutik och lösa för 3 euro om dagen. Jag har för mig att det tillkommer ett generellt fisketillstånd för 9 euro också. Årskort löser man fredagar 17:00 – 20:00 i fiskeklubben över Bar Ebro, och minns jag inte fel är detta lönsamt om man ska fiska runt 2 månader eller mer. För Cataluniakortet måste man bege sig till Lareda mellan 09:00 och 13:00. Enklare är att låta tex Bavarian Guiding Service (som guidade oss) eller Spanish Fishing Lodge fixa det. Att hyra guide någon dag är en bra idé. Malspö kan man hyra för under hundralappen per dag. Ska du köpa eget och ta med är det klart ett tips att köra en riktigt persienntråd till lina. Jag drillade en 50-kilos mal på en rulle med Spiderwire och även om dragstyrkan låg på upp emot 100 kilo så skavdes linan mot stenarna, och dessutom skar den ner ganska hårt i rullen. Glöm inte en tång att ta ut kroken med, “bank sticks” att sätta spöna i, en avkrokningsmatta/presenning samt kanske en trädgårdhandske som skyddar handen när man landar malen i munnen. Ett hotellrum är skönt och bekvämt men om jag åker tillbaks ska jag absolut ta med tält eller bivak och bosätta mig vid ån några dygn.

Shared

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>